Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2018 17:36 - ЗА КВАНТОВОТО НАЧАЛО И ЕДИНСТВОТО НА СИЛИТЕ
Автор: alniko Категория: Технологии   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 03.08.2018 17:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
            Резюме  Светът е устроен на Принципа на противоположност. Физиката обаче не работи в тази посока. Тук ще покажем изходната „плюс-минус“ структура на материята, с нейните определения, както следва: гранична маса m0 const (атомът на Демокрит) ; гранична енергия Е0=hconst (Планковата константа) ; линеен размер на биполярната микроклетка Rr const ; линейна плътност ρr=m0/Rr const ; сила Fr на взаимодействие между материалното „плюс“ начало и идеалното „минус“ начало Fr=c2r  – const. ; гравитационна константа G=с2r (вече с ясен физически смисъл). Тези параметри (Е0=h, m0=h2, ρr=с2/G, Rr=h.G/с4, Fr=c4/G) формират квантовата единица на материята, респективно, на Вселената. Наред с решаването на тази задача, проследяваме и единния произход на силите F=a.m и F=G.(m1.m2)/R2. Изобщо всички сили в Природата имат своето обяснение като производни на първичната сила Fr=c2r . В крайна сметка, даваме да се разбере откъде идва способността на материята да се самодвижи и саморазвива

 Светът е устроен на Принципа на противоположност. Същият предполага старт на развитието на материята от първоначална биполярна структура с конкретни параметри, подлежащи на определяне. Логично и с увереност следва да предвидим (понеже Светът е материален), че едната страна на тязи структура е нещо материално – ядро, което не може да бъде друг формат, освен „частица“...гранично дискретна порция маса m0const., с линеен размер l0 const. Втората страна, за да бъде антипод, трябва да е нематериална – някакъв безплътен идеал (липса на маса). Ролята на подобен идеален феномен може да изпълнява само така наречената абсолютна пустота, респективно, микроучастък от нея с линеен размер lr const., разделящ масите m0.   

Масата m0 ще се явява плюсовата, мъжката, подвижната същност на двоякото начало. А микропустотата – минусовата, женската, неподвижната същност (на разглежданото квантово ниво абсолютният покой на микропустотата просто няма как да се обяви за привиден). Мъжкото естество „плюс“ и женското естество „минус“ следва да си взаимодействат (да се привличат) със сила Fr const., формирайки във всяка точка на пространството еднакви напрегнати, първични микроклетки  (наредени в силови линии), с линеен размер Rr=l0+lr const. (всъщност, Rr е разстоянието между центровете на две съседни маси m0) и с линейна плътност ρr=m0/Rr const. По този начин всяка микроклетка се явява заредена с гранично дискретна порция енергия Е0 const., съответна на масата m0, така че да е изпълнено условието:

Е0/m0 const., където к=d=с2 е коефициент на енергиен заряд                (1)

Израз (1) представлява главно отношение „идеална същност-материална същност“ на материята. Съгласно Принципа на противоположност, то ще има две лица: едното ще отразява състоянието на напрегнат покой на микроклетката (коефициент к=d), а другото – състоянието на колебателно движение на масата m0 в микропустотата (коефициент к=с2, където с е скоростта на светлината). И понеже имаме основание да считаме (съгласно закона за енергията на цикличните движения), че енергията Е0 и Планковата константа h са една и съща величина Е0=hconst. [kg.m2/s2], от отношение (1) определяме граничната маса: m0=h2const. (атомът на Демокрит).                                                              

По силата на своя произход, константите Е0=h, m0 и с са глобални, с всеобща валидност, докато константите, отбелязани с индекс „r“, се явяват регионални. От направените определения става ясно, че енергията на първичната микроклетка може да бъде или изцяло потенциална (Е0р=Fr.Rr – напрегнат покой), или изцяло кинетична (Е0к=m02 – раздвижване с гранична скорост с), с възможност за преобразуване от едното състояние в другото. Сиреч, ще е в сила следната енергитична зависимост:

Fr.Rr - m02 = 0  или  Fr.Rr = m02                         (2)

           Уравнение (2), от една страна, обяснява скоростта на светлината (Frr)1/2=с, а от друга, показва единството на силите:

Fr = c2r                                                                 (3)

Според изходните определения, тази универсална сила трябва да се проявява в две противоположни форми – динамична и статична. И наистина, директно от (3) произтичат зависимостите:

Fr = а.m0   – първообраз на втория закон на динамиката                                (3а)

                    m0         m0

Fr = (с2r) . ----- . ------ – първообраз на закона за гравитацията      (3b)                                                  

                     Rr       Rr                                  

Изразът в скоби на формула (3b) се получава като резултат от преобразуването на (3) в (3b) и следва да е гравитационната константа:

G = с2r      [m3/kg.s2]                                                                                                 (4)

Така странната дименсия на константата G добива ясен смисъл. Нещо повече, наред с нея разкриваме корените и първичния смисъл на закона на Нютон за силата на гравитацията между маси m1 и m2, с разстояние R между техните центрове, а именно:

          m1.m2          m1     m2

F = G. -------- = G..---- . ---- = G12                                            (5)

             R2              R     R

Формата (5) на този закон (където m1/R1е линейната плътност на разстоянието R от масата m1 и m2/R2 е линейната плътност на разстоянието R от масата m2) дава категорични отговори на въпросите относно произведението на масите m1.m2 (да речем, защо произведение, а не сума), относно квадрата на разстоянието R2 (който очевидно не се дължи на някакви мистични „особени свойства на пространството“) и относно оперирането с линейната плътност, а не с обемната. Изобщо всички сили в Природата имат своето логично обяснение като производни на първичната сила Fr=c2r . В крайна сметка, даваме да се разбере откъде идва способността на материята зз самодвижение.

Що се отнася до изходната материално-идеална структура, остава още да направим изводите:

ρr = m0/Rr = с2/G , съответно Rr = G.h/c4, съответно Fr = c4/G              (6)

Всички тези определения (Е0=h, m0=h2, ρr=с2/G, Rr=h.G/с4, Fr=c4/G)1 представляват описание на квантовата единица на Вселената.

В заключение отново и отново дебело ще подчертаем, че Принципът на противоположност е и Принцип на определеност, понеже едната противоположност се определя чрез другата Друг начин за определяне не съществува. Тъкмо на тази определителна рамка се основава и математиката...не може да се състави уравнение без наличие на разлика, на две противни страни (например, за да стигне до уравненията, наречени Лоренцови трансформации, авторът на Специалната теория обръща тъждествените инерциални системи в противоположни с уговорката, че това е само за удобство). В този смисъл, от макро до микро структурите на материята, всичко е качествено и количествено определено до границата h, m0 . Така Принципът на противоположност се явява и Принцип на познаваемост – от макро до микро структурите на материята, всичко е познаваемо, защото се поддава на всестранно определяне. А когато теоретичното мислене води до неопределеност, това означава, че е допуснато някакво объркване, че концепцията се нуждае от корекция, а не от търсене на нови призрачни обяснения.

Справка

1. Николов А. – Към смяна на идеите във философията и физиката, София 1999 стр. 321-328, 332-336.


---------------------------------------------------------------------------
Александър Николов © 2010-2018 Всички права запазени (COPYRIGHT © 2010-2018)



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: alniko
Категория: Технологии
Прочетен: 264595
Постинги: 125
Коментари: 122
Гласове: 82
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930