Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2011 17:31 - Част2: ИЗВЕЖДАНЕ ТРАНСФОРМАЦИИТЕ НА ЛОРЕНЦ ОТ ЕКСПЕРИМЕНТА НА МАЙКЪЛСЪН-МОРЛИ
Автор: alniko Категория: Технологии   
Прочетен: 1793 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 04.07.2012 17:21


Провеждане на опита на движещата се Земя – система K".

Обратно на предната постановка, този път провеждаме опита с интерферометър, разположен на движещата се Земя (система K"), а водим наблюдението от абсолютно неподвижния Етер (система K).

Всъщност, именно при тези условия е проведен от Майкълсън и Морли действителният опит и именно трансформациите за този преход от система K" (на Земята) в система K (Етера) се явяват проблематични. [1, стр 462-466]

Трябва да е ясно, че сега експериментът ще се наблюдава мислено от гледна точка K (Етера) и добитият резултат ще важи единствено за нея. Това разглеждане се прави във всяка лекция по физика, посветена на въпросния експеримент, обаче с погрешно тълкуване, без да се схваща същността и смисъла на местенето на наблюдателя от едната система в другата. 

От само себе си се разбира, че сега собствена система на интерферометъра ще е система K" . Затова за неговия часовник действително отчитаното време ще е T" , а от система K опитът ще се измерва с нейното време t по изчислителен път. Система K" се явява изходна, с известни величини и мащаби. Но, както обърнахме внимание, с тях реално могат да бъдат измерени само собствените дължини L"OA=L"OB на двете рамена и общите собствени времена за отиване и връщане на сигналите по тях T"II и T"^ , на която база е построен и самият експеримент.

Беше установено още, че от затворения контур на сигнала винаги безусловно ще е в сила отношението L"II/T"II=c . Всичките останали величини, участвали в изводите на предния случай като дадена от Етера определеност, сега остават неизвестни. Но ще бъдат изчислявани отново на базата на неоспоримите му непроменливи параметри.

За наблюдателя от Етера (от система K) рамената на уреда и общите времена за тяхното изминаване от сигналите ще бъдат измервани като lOA , lOB  и  tII , t^ . За напречното рамо, поради липса и в този случай на движение по него, отново ще важи записът:

lOB = L"OB   и понеже   L"OB = L"OA   следва    lOB = L"OA   (14)

При тази постановка на опита, с едновременното отправяне на светлинните сигнали от общото начало O по рамената, в система K огледалото A на успоредното на движението рамо вече ще "бяга" със скорост v от сигнала по него, който по условие се движи със скорост c за тази система, и затова ще бъде достигнато от същия след изминат точен път l1 за точно време t1 , както следва:
l1 = lOA + vt1 = LOA/(1-v/c)  и  t1 = LOA/c + vt1/c = tOA + (v/c2)l1 = tOA/(1-v/c)   (15)

В K" сигналът по успоредното рамо на отиване следва да се движи със скорост c-v и да достигне огледало A след точен път L"1 и точно време T"1 , както следва:

L"1 = L"OA          и          T"1 = L"OA/c-v = T"OA/(1-v/c)      (16)

Сега в K" ще приложим привеждане към движение на сигнала със скорост c чрез преобразуване на отношението L"1/T"1=c-v  във вида L"1/T"1(1-v/c)=c . Така той ще измине или приведения път (L"1)C=L"1/(1-v/c) за времето T"1  , или пътя L"1 за приведеното време (T"1)C=T"1(1-v/c) . Т.е. ще са в сила следните два равностойни записа:

(L"1)C = L"OA/(1-v/c)       и       T"1 = T"OA/(1-v/c)        (16a)

L"1 = L"OA          и         (T"1)C = T"OA                        (16b)

В система K отразеният сигнал, движейки се със скорост c , вече ще се пресреща със скорост v от началото O на същото рамо и ще го достигне след точни път l2 и време t2 , а именно:

l2 = lOA - vt2 = lOA/(1+v/c)  и  t2 = lOA/c - vt2/c = tOA - (v/c2)l2 = tOA/(1+v/c)    (17)

А в система K" сигналът на връщане следва да се движи със скорост c+v и да достигне началото O след точен път L"2 и за точно време T"2 , съгласно равенствата:

L"2 = L"OA           и           T"2 = L"OA/c+v = T"OA/(1+v/c)     (18)

Отново, ако сигналът се движи със скорост c в K" , той ще измине или приведения път (L"2)C=L"2/(1+v/c) за времето T"2 , или пътя L"2 за приведеното време (T"2)C=T"2(1+v/c) . Т.е. пак ще отидем към известните ни със своята равностойност записвания:

 (L"2)C = L"OA/(1+v/c)     и     T"2 = T"OA/(1+v/c)         (18a)

 L"2 = L"OA         и         (T"2)C = T"OA                          (18b)

Следователно, съгласно (15) и (17), в система K участъците "отиване" и "връщане" представляват различни пътища, изминавани за съответните различни времена с постоянната скорост c , а съгласно (16) и (18), в система K" те представляват еднакви пътища, изминавани за различни времена с различна скорост.

Или, оказва се, казаното в предния случай и сега остава в сила. Изчисленията сочат, че две разноместни събития, щом в определена степен са разновременни в K , в същата степен ще са разновременни и в K" (и във всяка друга инерциална система).

Чрез така добитите еднопосочни пътища и времена в K се изчисляват и общите такива за отиване и връщане на сигнала по успоредното рамо, а именно:
lII = l1 + l2 = 2lOA/b    и     tII = lII/c = t1 + t2 = 2lOA/bc = 2tOA/b    (19)

       Същият затворен контур в K" ще дава равенствата:

   L"II = L"1 + L"2 =2L"1 = 2L"2 = 2L"OA   и   T"II = T"1 + T"2 = 2T"OA/b       (20)

Съпоставянето на тези резултати както и при предната постановка, позволява да се направят съответните заключения.

Поради принадлежността на сигнала към система K (към Етера), в система K" (в реалните условия) е невъзможно да се установи моментът на пристигането му до огледалото A , след като измерването се провежда с часовник в началото O . Тази обективна неопределеност се явява причина в K" (във всяка система извън K ) да е измерваемо само сумарното време за пълния цикъл "отиване-връщане" на сигнала. Резултатът (20) съответства на такова измерване от едно място. Неточността при разполовяването му не подлежи на съмнение.

От равенства (19) е видно, че в система K ще е в сила следната съпоставка на отношенията:

lII/tII = lOA/tOA = c                                        (21)

Що се касае за напречното рамо, и в този случай резултатът по него ще остава непроменен, а именно:

l"OB/b = l"BO/b        и       tOB = tBO = lOB/b                       (22)

Или сигналът по напречното рамо ще го изминава, наблюдаван от система K , за общо време, както следва:

t^ = lOB/bc    а съгласно (14)     t^ = 2LOA/bc = 2L"II/bc     (23)

Получаващата се и този път разлика между tII и t^ също не би могла да съществува реално, тъй като часовникът не регистрира различие между стойностите в система K" на действителните общи времена T"II и T"^ , които засича в случая. Т.е. интерференционната картина, съгласно опита, не се размества и значи T"II=T"^ , а по тяхното равенство, както и преди, се установява и равенството tII=t^ . Последното води до извода lII/c=L"II/bc в система K , откъдето, след разполовяването, следва lOA/b2c=L"OA/bc , което означава, че собствената дължина L"OA на успоредното рамо в движещата се система K" се измерва в неподвижната K , чрез нейното време t , като:

lOA = L"OAb    или в общ вид    l = L"b                        (24)

От своя страна, вземайки предвид зависимост (24), за времето в система K ще важи следното продължение на равенство (21):

         lII/tII = lOA/tOA = L"OAb/tOA = c                                      (25)

А понеже за система K" , както показахме, ще се получи равенството на отношенията L"II/T"II=L"OA/T"OA=c , то става очевидно заключението за времената на двете системи, а именно:
L"OAb/tOA = L"OA/T"OA   откъдето  tOA = T"OAb   или в общ вид   t = T"b (26)
Изводът е ясен: щом в K е в сила измерването l=L"b , следва в нея да тече време t=T"b .
Връщайки се на опита на Майкълсън, от уравнения (15), като се направят заместванията (24) и (26) и се вземе предвид, че в случая l1=x , t1=t , L"OA=x" и T"OA=t" , а x=ct , следва:
           
x=x"b+v.t ;  t=t"b+(v/c2)x    – гледна точка K         (27)
А след извършване докрай на математическото действие:
xкорегирана = x"b  ; tкорегирано = t"b  – гледна точка K     (27)
или в обобщен вид x=x"b ; t =t"b – гледна точка (27)
С това видът на преобразуванията за двата прехода трябва да се счита за  уточнен, а работата по тях – за окончателно завършена.
___________________________________________________________
Александър Николов © 2010-2012  Всички права запазени (COPYRIGHT © 2010-2012)





Гласувай:
1



1. анонимен - Xrumer service - we post your marketing message up to 100K forums worldwide
01.02.2012 04:52
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get great web traffic using superb backlink service today. We can post your marketing message up to 100’000 forums worldwide, get thousands of backlinks and large targeted online web traffic in shortest time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlink service</a>
цитирай
2. анонимен - check backlink backlinks services
01.04.2012 11:51
nice to be here alniko.blog.bg admin discovered your site via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer best <a href=http://xrumerservice.org>backlinks service</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: alniko
Категория: Технологии
Прочетен: 266094
Постинги: 126
Коментари: 125
Гласове: 83
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930